La major part de persones que acudeixen a un gimnàs, és sens dubte, per problemes en alguna o algunes de les parts del seu cos, en especial, de l’esquena, en general, per problemes musculars que apareixen com a conseqüència d’una mala postura, una sobrecàrrega o per manca de tonificació (sedentarisme).
Entesos en la matèria, com Kolster o Elbet–Paprontny, ens diuen que «sols en posició alçada s’esforcen de forma òptima els ossos, cartílags, articulacions, i adquireixen la seva tensió correcta els lligaments i tendons… els músculs treballen millor conjuntament en posició alçada i és possible un major desenvolupament de la força».
Algunes causes de perquè sentim dolor a l’esquena, podrien ser:
- Postura unilateral forçada.
- Hàbits posturals desfavorables.
- Càrregues emocionals.
- Treballs pesats…
El primer que s’ha de fer un cop reconeixem que tenim dolor, és esbrinar la causa que el produeix. Si no sabem perquè sentim molèsties, no es pot corregir la causa del dolor i posteriorment prevenir-lo. Ens hem acostumat a prendre analgèsics per tot, i potser la solució pot passar per aprendre a educar i controlar el nostre cos (per exemple, el pes). Ha d’existir un equilibri entre els músculs posteriors i anteriors. Si hi ha alguna curvatura, sentirem molèsties perquè tindrem músculs dèbils per una part i, encongits per una altra.
Posarem un exemple:
Per resoldre el dolor cervical causat per un trasllat anterior cervical, és necessari estirar els músculs encongits (del davant) i estirar els músculs dèbils (espatlla), per tal de crear un equilibri. Què he de fer perquè sigui efectiu l’exercici? Treballar en grup, ens proporciona una major efectivitat. Les sessions han de tenir una durada de 30 minuts com a mínim i 60 com a màxim. Normalment a partir de la sisena sessió ja notem millora. Entendre que no es tracta d’una classe de «gimnàstica» sinó que treballem específicament per millorar el nostre estat físic; encara que, el tècnic ha de tenir en compte la situació individual de cada persona. Sempre, en tots i cada un dels exercicis que no requereixin una curvatura de la columna, hem de mantenir una postura d’alçament. És molt important la part psicològica, així que cal gaudir de l’activitat però amb total concentració, que l’exercici suposi un augment de la nostra energia i que alhora, aquesta sensació de benestar ens ajudi a afrontar amb més vitalitat la resta d’activitat diària.
Importantíssim, doncs, preguntar al metge de capçalera, si no n’hi ha prou, pregunteu al traumatòleg. Un cop sabeu la causa, no treballeu per lliure i adreceu-vos a centres com el nostre (elComplex) on tinguin classes específiques i on confieu amb el criteri del tècnic. De la vostra implicació sortiran els resultats.
A més, sabíeu que fer esport us manté joves? Quan es fa exercici, el cor s’accelera i envia nutrients i oxigen a les cèl·lules de la pell. A més, l’entrenament manté equilibrat el procés de regeneració cel·lular, enforteix els teixits conjuntius i incrementa la producció de col·làgens.
Per altra banda, la transpiració que produeix l’exercici físic ajuda a eliminar impureses i neteja els porus de la nostra pell, augmentant la producció de radicals lliures.
L’esport, en definitiva, frena considerablement els símptomes de moltes patologies. I no oblidem que tonifica els nostres músculs (si treballem adequadament), activant les funcions pròpies de l’organisme, guanyaràs equilibri, resistència, frenaràs l’esgotament, aconseguiràs una major densificació òssia. Parlem de les relacions humanes?, et relacionaràs amb persones que volen treballar com tu.
Necessites algun argument més per venir i provar-ho? Llegiu el nostre proper article. Us explicarem i aconsellarem perquè us sentiu millor!
Artícle proporcionat per: Matilde Palau, Tècnic de cursets, dirigides i entrenaments personals
Al proper article us parlarem sobre les regles bàsiques per a una bona salut corporal.
Estic totalment d’acord amb el que s’exposa a l’article. La gran majoria de la gent que anem al gimnàs tenim algun «problemet» ja siguiente muscular o postural. I sovint fem la nostra sense l’opinió dels tècnics especialistes o dels metges. Llavors és pitjor el remei que no pas el què tenim.
També vull afegir que les activitats ens han de motivar i han d’estar adaptades a cada un de nosaltres, per que no hi ha ningú igual a tu!
Molt complert i entendidor! Felicitats!!!