L’esport no només és un assumpte de salut, també és una eina efectiva en l’educació dels nens, ja que a través d’ell es fomenten valors i habilitats de manera sana i divertida.
Practicar alguna disciplina física o fer exercici des d’edats primerenques serveix, segons la psicòloga infantil Annie d’Acevedo, no només per «activar totes les funcions cerebrals que són indispensables per al seu desenvolupament cognitiu general», sinó que «els ensenya una sèrie d’habilitats i coneixements que els seran de gran ajuda durant tota la seva vida». Els experts semblen coincidir que jugar futbol, bàsquet, tenis, beisbol o, en general, tenir una activitat física, esdevé un agent formatiu. «L’esport és una eina per a la formació, desenvolupament i millora de les capacitats físiques d’una persona i per al maneig adequat de si mateix en el seu entorn, permetent la interacció dels aspectes socials, emocionals i físics del benestar humà», diu Rodrigo Sandoval, coordinador d’esports de la Universitat dels Andes.
Per la seva banda, José Alfonso Martín, degà de la facultat d’educació física de la Universitat Pedagògica, considera que si bé els processos educatius es poden veure beneficiats per l’esport, aquests resultats no són automàtics i depenen del compromís de cada persona i de l’entorn en què aquestes es desenvolupen. «Cada estudiant és responsable d’una bona part de la seva formació i quan es tracta dels més petits, aquesta responsabilitat també recau en els adults que estan a càrrec», assegura Martín, per a qui l’ensenyament de l’esport pot servir per generar capacitats d’autoconeixement, disciplina, honestedat, tolerància, solidaritat, respecte, humilitat, treball en equip, pau i convivència.
Aquí algunes raons per les quals és important incloure l’esport en l’educació, segons experts en ensenyament esportiu i psicologia.
- Promou el desenvolupament i integració social
La pràctica esportiva engloba, en la seva essència, el joc en totes les seves manifestacions com un mitjà immillorable d’interacció amb els altres, aconseguint nivells d’integració que gairebé cap altra activitat pot arribar, amb tot el que això implica en la construcció de l’individu com a ésser social. En el joc no hi ha colors, races, credos o estrats i, en general, als estudiants esportistes se’ls inculca el respecte per les diferències entre les persones.
- Generar sentit de pertinença
Estar en un equip esportiu crea un sentit de pertinença i per tant d’identitat i força entre els joves en formació.
- Forma en valors i virtuts
L’esport és una eina apropiada per ensenyar a tots, però sobretot als més joves, valors i virtuts com justícia, lleialtat, superació, convivència, respecte, treball en equip, disciplina, responsabilitat i tolerància.
- Ajuda a la convivència
Normalment l’esport obliga els petits a treballar en equip, a col·laborar amb altres i a aprendre que la força està en la unió de molts.
- Estimula el cervell
El cervell dels nens, especialment, es necessita moure per aprendre. És més, el cervell aprèn i recorda més quan està en moviment. A més, l’exercici físic regula la segregació de tres neurotransmissors associats a una bona salut mental. Aquestes substàncies són la dopamina, la serotonina i norepinefrina. Fer exercici estimula la memòria i les funcions executives del lòbul frontal, de manera que els nens que ho fan amb regularitat identifiquen més de pressa els estímuls visuals i es concentren més que els nens passius.
- Eleva l’autoestima
Els nens que practiquen un esport o fan un exercici físic solen tenir més alta l’autoestima, pateixen menys depressió i ansietat. També els permet fer catarsi, en pegar-li, per exemple, a una pilota s’alliberen ràbies i frustracions reprimides, i això és sa.
- Forja la disciplina
Practicar esports de manera regular estimula la disciplina en general: els joves esportistes són més organitzats, estructurats i menys propensos a caure en mals hàbits. Es pot convertir en factor de desenvolupament personal. L’esport pot ser, i de fet així és, un factor de desenvolupament de la persona en esdevenir un estil de vida que condueix a l’individu a fer d’aquesta pràctica la seva vocació i professió, i fins i tot una oportunitat per abandonar certes realitats personals o socials .
- Redueix l’estrès
L’activitat física i esportiva és una teràpia no farmacològica efectiva per reduir l’estrès, els trastorns del son, depressió, ansietat i altres alteracions que sorgeixen al llarg de la vida. L’esport està relacionat amb el benestar psicològic i redueix els riscos de patir alguns problemes de salut, tant físics com mentals, com ara els estats de tensió i ansietat. A més posseeix un efecte ansiolític que millora els estats d’irritabilitat i agressivitat.
Font: http://www.eltiempo.com/archivo/documento/CMS-15601949
També et pot interessar: Obesitat infantil i activitat física