Ja sabem com com incorporar nous hàbits a la nostra vida i també hem vist que un factor fonamental per aconseguir aquest objectiu és la nostra motivació, és a dir, necessitem força de voluntat.
La força de voluntat fa referència a la capacitat interna e innata d’aconseguir el que ens proposem, malgrat els obstacles que hagin pogut aparèixer pel camí.
L’exercici continuat i la força de voluntat reforcen el rendiment del cervell i el benestar durador, a més, l’exercici físic fomenta l’ús de glicogen en el cervell. Sobretot a les àrees amb major activitat i requeriment energètic, les més propenses a reduir els seus nivells de glucosa: el còrtex frontal i l’hipocamp, àrees relacionades amb el pensament complex, la memòria i la motricitat.
El comportament bioquímic del cervell durant l’exercici físic i, sobretot, quan l’esforç és fa regular, i explica altres estudis de psicologia social sobre força de voluntat i autocontrol. Pel que sembla, la voluntat i l’autocontrol contribueixen tant al benestar durador com el propi exercici. No només es requereix consistència per evitar el defalliment, sinó que tenir-los garanteix millors resultats en la vida.
Com podem aconseguir augmentar aquesta força de voluntat?
- Controla el teu ambient. Es té més força de voluntat si no s’exposa a temptacions. Si no vols menjar malament, no compris galetes, xocolates…
- Envolta’t de persones amb bons hàbits. L’ambient social també és molt important. Quan no tens instaurat l’hàbit que vols aconseguir és molt frustrant que estiguis intentant menjar més saludable i els teus amics et proposin tots els caps de setmana anar a locals de menjar ràpid. Per tant, si intentes ampliar una mica el cercle d’amistats i envoltar-te més sovint d’aquells que no et tempten més fàcil serà augmentar la teva força de voluntat i aconseguir els teus objectius.
- Comparteix la teva meta amb les persones properes. En relació amb el punt anterior, si als teus éssers estimats els comentes el teu desig de menjar més sa, de no fumar o de fer exercici físic pot ser que et facilitin, en lloc de posar-t’ho més difícil, aconseguir el teu objectiu.
- Dóna’t algun descans. Si estem tot el temps fent esforços per controlar alguna cosa, després sucumbim amb més facilitat a unes galetes fetes recentment. És a dir, si comences una dieta, és bo que un dia a la setmana et donis un homenatge. El cos i la ment sofreixen menys. I això ajuda.
- Munta les teves pròpies estratègies de resposta automàtica. Si, per exemple, surts a la nit, condueixes i t’ofereixen una copa, hem de tenir presa la decisió prèvia de rebutjar-la. Quan les coses costen és millor no pensar què anem a fer, perquè segurament sucumbirem.
- Ves a poc a poc per no saturar la teva força de voluntat. Si volem instaurar un hàbit, no podem pretendre fer-ho de cop. És necessari anar creant passos intermedis. Per exemple, primer prenc per a postres sempre fruita, o començo caminant 15 minuts. Quan aquest petit pas ja s’hagi convertit en hàbit, podem donar el següent.
- Esbrina què és el que et fa caure en el mal hàbit. Per a això pots anar apuntant què és el que estaves fent i que has sentit abans de “perdre la teva força de voluntat”. D’aquesta manera, identificant les situacions que et fan més propens als hàbits insans podràs preveure-les i posar-lis remei.
Podem concloure que la força de voluntat és un esforç i pot sonar a alguna cosa avorrida, no obstant això, és un múscul, que si s’entrena, podem fer ús d’ell per sentir-nos bé amb nosaltres mateixos. I això podria ser un bon objectiu per a la tardor.