Avantatges del Brom (spas)
Com sabeu, elComplex té a la seva zona aquàtica dos spas. De fet, tenim un gran tresor al nostre abast. Perquè us feu una idea, l’investigador Gomà, al 2001, ens diu que el “poder desinfectant del brom, es 3000 vegades superior al del clor. Increïble veritat?.
Com i des de quan es va descobrir aquest element? Es al 1825, quan un estudiant alemany analitzant les aigües d’un pantà ric en bromur de magnesi, el va aïllar. Aquest estudiant, es deia C. Löwig. La paraula “brom”, prové del grec bromos, que significa, olor. Es degut a la fortor que té en estat natural. S’utilitzava per a la desinfecció però no en l’aplicació a aigües potables. I no és fins al 1860 que es comercialitza de forma més industrial.
Quines característiques podem trobar al brom? El brom, té el numero atòmic 35 en la taula periòdica. Exactament igual que el del clor. Es un halogen que reacciona amb facilitat amb altres compostos (produint bromurs). és, alhora, un producte reactiu. És l’únic element no metàl·lic, que és líquid a temperatura ambient. En estat pur, el seu color és vermellós i s’evapora amb facilitat. Degut al seu poder desinfectant, podem afirmar que es un potent blanquejant.
On el podem trobar? A part dels jacuzzis de les nostres instal·lacions, on podeu gaudir d’un entorn controlat i privilegiat, el podem trobar de forma natural a: la natura en forma de sals naturals, a l’aigua del mar, llacs salats, en algunes roques i escorça de la Terra.
El brom, pot ser utilitzat en lloc del clor. De fet, a moltes piscines EE.UU l’utilitzen. Tot ve des del 1936, ja que durant la II Guerra Mundial no es trobava clor i el brom el va substituir de manera ràpida pel seu poder antisèptic.
El brom es pot aplicar tant en forma fluida o amb barreta. Només cal tenir en compte el nivell de Ph de l’aigua. Al 1958, però, s’utilitzava de forma sòlida, és a dir, en barreta.
Mai us heu preguntat per què els jacuzzis d’elComplex estan entre tres parets i amb llum al sostre? Fàcil, el brom reacciona amb la llum solar!, alteraria la seva composició. Veiem altres avantatges: el brom es dissol en aigua tres vegades millor que el clor. L’activitat del brom a l’aigua, és de curta durada, d’aquí que el personal de manteniment, realitzi controls varies vegades al dia. De vegades es pot pensar que és per rutina, però penseu que és una rutina necessària i indispensable pel bon funcionament del producte i en benefici vostre.
Una altra curiositat que trobem amb el brom, és que enfosqueix l’or i la plata quan aquests entren en contacte; res preocupant ja que pulint aquests tornen al seu estat brillant sense cap tipus de problema.
Veieu el que ens diu Gomà de forma gràfica (comparativa amb el clor):
Un dels principals avantatges del brom, es la SEGURETAT, veieu en el gràfic que fins i tot quan es dispara el nivell del pH, la seva eficàcia es manté enfront la del clor. El que sí és molt important, que us dutxeu i traieu bé el clor abans d’accedir-hi.. L’índex ideal de ph, ha d’estar situat entre 7, i 7,4. Fins i tot arribant a un 8, el brom manté la seva eficàcia en un 90%, mentre que el clor, la mantindria en un 30%.
Sens dubte, els jacuzzis –ja que en disposem 2- son una de les parts més desitjades pels usuaris per la seva doble funcionalitat, resulten altament estimulants i alhora relaxants. Les definiríem com a banyeres d’hidromassatge amb aigua calenta. El barboteig de les bombolles provoquen un massatge alliberant tensió. I no oblidem, la socialització que provoca. Aquí sí que podríem dir que cuidem cos i ànima! Per això, reiterem el que hem dit abans, és molt important que no contaminem amb clor els jacuzzis, s’ha de passar per la dutxa abans d’entrar, encara que sortim de les piscines ja que el clor i el brom no s’han de barrejar.
Alguns de vosaltres ens heu comentat que teniu reaccions al·lèrgiques a la pell o us piquen determinades parts del cos quan esteu al jacuzzi. Penseu que pot haver-hi un component al·lèrgic a algun producte, pot ser també perquè reaccioni si porteu cremes hidratants, si no us heu tret el clor de les altres piscines o inclús perquè preneu alguna medicació que altera el vostre Ph. Sobre el temps que esteu al jacuzzi, jo recomanaria que no sobrepasséssiu els 15 minuts com a màxim ja que també heu de pensar en la temperatura de l’aigua. Si teniu cap dubte, pregunteu sense compromís, estem a la vostra disposició i perquè us sentiu el millor possible a les nostres instal·lacions!
Artícle proporcionat per: Matilde Palau, Màster professional en medicina esportiva
Gracias Matilde. Muy interesante lo tendre aun más encuenta lo de la ducha, aunque yo siempre lo hago.
Juani
Es importante conocer «el porqué» de los hechos para así entender el motivo. Gracias!
Excel.lent article. Moltes gràcies
Ha sido muy interesante la información,como siempre que viene respalda por una gran profesional como es la sra.Matilde Palau.