És bo o dolent prendre el sol?
Adherits a la campanya 2017 SALVEM LA PELLSi cerquem la paraula “pell”, es diu que és el tegument resistent i flexible que recobreix la superfície del cos. Actua com a barrera protectora i aïlla l’organisme del medi que l’envolta. Actua protegint-lo, contribuint a mantenir íntegres les seves estructures. Sovint es defineix com l’òrgan més gran del cos humà. Un adult pot tenir perfectament de mitjana uns 2 metres quadrats de pell, la qual oscil·la entre 2 i 3 mm. Cada 6,5 centímetres quadrats de pell conté 650 glàndules sudorípares, 20 vasos sanguinis, 60.000 melanòcits i més d’un centenar de terminacions nervioses. Increïble, no?
Té diferents capes:
- La més externa, epidermis.
- La derma
- Hipoderma
En definitiva, s’encarrega de regular la temperatura (glàndules sudorípares), i la sensibilitat. Com a curiositat, us comentaré que la pell masculina es més gruixuda i presenta més greix que la femenina. Quan la pell es danya, té el poder de restablir-se mitjançant la formació de cicatrius. Però quan parlem de malalties, es parla, de dermatitis.
El color de la pell és variable segons el nombre de melanosomes. La pell presenta una pigmentació que absorbeix part de la radiació ultraviolada del sol. També conté enzims reparadors que ajuden a revertir el mal generat pels raigs de sol. Si voleu saber a quin fototip pertany la vostra pell, fixeu-vos en la següent graella:
La pell és tan meravellosament autosuficient que podem arribar a pensar que la tenim assegurada per sempre, o que podem abusar d’ ella sense problemes. Però això no és veritat, l’hem de cuidar molt més del que ens pensem, la pell té memòria, i les conseqüències apareixen a mesura que ens fem grans.
Es bo o dolent prendre el sol?
Avui dia és un dels costums més arrelats a la nostra societat, no pas l’oriental. Però tot i que és una activitat molt agradable, i que porta beneficis per a la salut, també suposa un perill tant per la pell com per els ulls. Veieu gaire gent amb protectors oculars?
Hem de prendre el sol, ja que els raigs solar estimulen la producció de vitamina D que és imprescindible per tenir uns ossos i dents forts, doncs facilita l’assimilació del calci. Així que cal prendre el sol, però amb precaucions.
Les radiacions solars són el principal factor de risc de patir un càncer de pell. El sol afavoreix un tipus de mutacions en l’ADN de les cèl·lules cutànies, que a llarg termini poden derivar en malalties de la pell.
Altres factors negatius del sol són l’aparició de taques a la pell i l’envelliment prematur.
Per poder gaudir dels beneficis del sol i evitar els efectes negatius, seguiu aquestes recomanacions:
- Prendre el sol a primera hora del mati, o a la tarda. Mai a migdia ja que les radiacions solars són més intenses.
- Tot i portar para-sol o gorra, utilitzar sempre un fotoprotector solar. La roba només evita un 34% de la radiació solar.
- Aplicar un fotoprotector mitja hora abans d’exposar-se al sol i renovar-lo freqüentment.
- Protegir la pell dels infants. La pell té memòria, per tant, cal evitar les cremades en edat infantil.
- Hidratar sempre la pell després d’una exposició al sol amb productes adequats.
- No totes les pells necessiten el mateix índex de fotoprotecció solar. Pregunteu al dermatòleg i si no pot ser, pregunteu a la farmàcia.
La normativa actual sobre els fotoprotectors és la següent:
A més a més dels fotoprotectors, hem de saber que hi ha certs aliments que ens ajuden a combatre els efectes perjudicials del sol sobre la nostra pell. Aquí us deixem una llista d’aliments antioxidants i amb propietats curatives:
- Xocolata amargant. Actua com a protector ja que conté quatre vegades més fenols (ajuden a reduir el risc de contraure càncer de pell) que altres aliments i catequines (que ens protegeixen de les cremades.). Per tant és recomanable menjar un quadradet diari.
- Tomàquets. Segons un estudi de la Societat d’investigació dermatològica britànica, els tomàquets són rics en licopens, els quals ajuden a neutralitzar els efectes nocius dels raigs ultraviolats. Podeu prendre’ls en les amanides o per què no, a les pizzes!
- Te verd. Millora el sistema immunològic, neteja la pell, ajuda a calmar les cremades, repara, alhora, petits capil·lars trencats… Una tasseta al dia ens anirà més que bé!
- Pebrots vermells. Tenen un potent antioxidant anomenat capsiate. Redueixen la inflamació produïda per les cremades solars.
- A part de desintoxicar, redueix la inflamació. Conté un compost anomenat alicina que protegeix el nostre sistema immunològic.
- Suc d’àloe vera. De tots és sabut que aplicant la seva polpa ajuda a minimitzar les cremades i a suavitzar les arrugues de la pell. Veritablement és una poció màgica.
- Oli d’oliva. No tan sols l’hem d’utilitzar per cuinar, és un poderós antioxidant. Redueix les cremades en un 35% si el mengem en cru diàriament. Cal tenir el cos ben hidratat i més per dins.
- Conté polifenols que ens protegeixen dels raigs UVA i UVB. Inhibeix la hiperpigmentació.
- Cítrics. Contenen limonens els quals protegeixen les cel.lules de la pell. També flavonoides que acceleren la recuperació de la pell. Una mica d’aigua amb llimona fresqueta?
- Contenen carotens que milloren la pigmentació de la nostra pell.
Encara que, és important recordar que el que més ens protegeix és el protector solar, i si et poses un barret, millor que millor!
Mimat en tots els sentits i posa tots els sentits en cuidar el teu cos. T’ajudem.
Com sabeu, a elComplex, disposeu d’un solàrium. Un espai on podeu desconnectar i relaxar-vos. Es una zona exterior amb gandules, amb unes dimensions d’uns 208 m2. Aprofiteu-la amb seny! BON ESTIU!
Article proporcionat per: Matilde Palau, Màster professional en medicina esportiva