activitat-fisica-adultes-tarda-0C-1L’envelliment cronològic comença en el naixement i no hi ha manera que pugui detenir les manetes del rellotge. No obstant això, també està l’envelliment biològic, i l’evidència suggereix que l’envelliment de les cèl·lules de fet, pot encoratjar-se i en alguns casos fins i tot revertir-se.

Això és particularment cert per al teixit muscular, que pot ser regenerat fins i tot a una edat avançada a través d’una apropiada alimentació i  realització d’exercici diari, també és important entendre que les seves activitats diàries exerceixen un paper clau en aquest procés.

Per què és Important mantenir la nostra massa muscular?

A mesura que envelleixen els nostres músculs, que no només disminueixen en grandària i força, sinó que també el múscul va perdent la seva capacitat aeròbica, aquesta pèrdua de massa muscular, també pot causar una disminució general de la funció metabòlica.

Donada la importància biològica i metabòlica dels músculs, la degradació muscular relacionada amb l’edat, pot anunciar una crisi de salut significativa, en poques paraules, una vegada que es presenta la pèrdua muscular, la seva salut està en un descens molt inclinat.

La pèrdua muscular equival a una pèrdua general d’energia física, una tendència a augmentar excés de pes, augmentar la vulnerabilitat a les malalties i  l’envelliment accelerat.

Només necessitem el 30% de la nostra força per realitzar totes les tasques importants de la vida quotidiana com aixecar-nos d’una cadira o pujar escales, però a mesura que la nostra força màxima disminueix en un 5% cada certs anys, no ho notem, ja que encara seguim fent fàcilment les activitats de la vida diària. El problema s’origina quan la nostra força màxima comença a disminuir en un 50%  i de sobte tot el que solia ser fàcil de sobte es fa complicat.

L’exercici és la clau per prevenir la pèrdua de la nostra massa muscular

La resistència o entrenament de força és particularment important per a les persones majors d’edat. Però què hem de fer si ja hem perdut una quantitat significativa de múscul? No perdi l’esperança, ni renunciï, hi ha molts exercicis que pots fer assegut i que et poden ajudar a millorar el teu equilibri i força. Et deixem uns exemples per començar a practicar!

Aixecament de Cames Assegut: Aixequi la seva cama dreta amb el seu genoll doblegat a 90 graus. Mantingui elevats la cama i el peu durant 5 segons. Repeteixi 10 vegades i després canviï de cama.

Coordinació i Equilibri de Mans i Ulls: Col·loqui un got de plàstic (de cap per avall) sobre la mà dreta. Estiri el seu braç cap a davant mentre balanceja el got amb la mà oberta. Mogui lentament el braç d’un costat a l’altre i cap al centre. Repeteixi 10 vegades amb cada braç, i si és necessari, sol·liciti ajuda d’algú per mantenir-ho dret i/o que estigui preparat per agafar-ho en cas que es maregi.

Aixecament de Braços Assegut: Mentre està assegut, aixequi simultàniament el seu braç dret i la cama esquerra, mantingui el genoll doblegat. Mantingui aquesta posició durant uns segons, després canviï de costat. Repeteixi el procediment fins a aconseguir un total de 20 repeticions.

Aixecament Lateral de Cama: Pari’s darrere d’una cadira, amb una o ambdues mans en el respatller de la cadira per recolzar-se, aixequi la cama dreta cap al costat. Repeteixi 10 vegades amb cada cama.

En el pròxim article parlarem sobre l’educació corporal