Un article d’ONU Dones ressalta l’esport com un mitjà per «anotar punts per a la igualtat de gènere»

La pràctica de l’esport (ni que sigui en mode afeccionat) té grans beneficis en la salut física i mental, ja que promou el benestar, eleva la qualitat de vida, millora l’autoestima i inculca capacitats de lideratge, perseverança i treball en equip, entre tants altres profits. I a nivell professional, les dones en l’esport desafien els estereotips de gènere i es converteixen en font d’inspiració i model a seguir.

Avui dia les dones són més visibles que mai en l’esport. Mentre que en els Jocs Olímpics de 1900 a París, d’un total de 997 atletes només el 22 van ser dones; en l’actualitat la presència del gènere en competicions és fort. Per exemple, en les Olimpíades de 2012 de Londres va ser la primera vegada que hi va haver representació femenina en tots els esports del programa Olímpic i en Rio de Janeiro va haver-hi aproximadament 4700 dones competint, el que és un 45% del total d’atletes.

L’aportació de les dones és fonamental en tots els àmbits socials; perquè a més i tal com emfatitza l’esmentat organisme, les dones amplien les perspectives, aporten noves idees i innovacions i arriben a noves audiències. No obstant això, encara ha de recórrer un llarg camí abans d’afirmar que hi ha una igualtat d’homes i dones en l’esport.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per què? Perquè quan practiquen esports, encara les nenes i dones a tot el món obtenen menys oportunitats, menys inversió, menys possibilitats de capacitació i seguretat; i, quan aconsegueixen arribar a ser atletes professionals, xoquen contra un «sostre de vidre» i la bretxa salarial que han d’enfrontar en pràcticament totes les categories. I és que certament, quan pensem en campionats de futbol o qualsevol esport, poques vegades ens ve al cap la imatge d’un equip femení.

Com a exemples d’aquestes afirmacions cal destacar que la retribució per a l’última Copa del Món de Futbol Femení va ser de 15 milions de dòlars, mentre que la Copa del Món de Futbol Masculí va moure uns 576 milions. Una diferència més que substancial. Però no tot queda dins del camp de joc: fora d’aquest les dones no compten amb representació suficient en els comandaments de lideratge de les organitzacions esportives ni en els anunciants.

L’Agenda 2030 d’Objectius de Desenvolupament Sostenible té entre els 17 punts fonamentals el compromís d’aconseguir la igualtat entre els gèneres i donar poder a totes les dones i les nenes, reconeixent que l’esport és un facilitador important en el desenvolupament i empoderament del sexe femení.

ONU dones té diferents projectes per donar poder a joves i nenes a través de l’esport. Entre ells estan «Una victòria porta a una altra», un programa que justament busca aquest empoderament a través del futbol al Brasil.

Font: Universia

També et pot interessar: 10 raons per fer exercici