Per descomptat, l’exercici físic permet cremar calories i com a conseqüència d’això afavoreix la pèrdua de pes, el que el fa indispensable en qualsevol tractament de sobrepès i d’obesitat. Però els seus efectes sobre la salut van més enllà de la simple pèrdua de greix, poder aprimar mantenint i fins i tot incrementant la massa muscular, millorar la funció respiratòria i del sistema osteomuscular o guanyar en força, resistència física, coordinació i flexibilitat.
L’exercici físic realitzat de forma rutinària també és bo per al sistema cardiovascular, en reduir la pressió arterial i els nivells de sucre i colesterol en sang. I, per si tot això fos poc, té efectes benèficiosos al sistema immunològic, a la funció mental, millora l’autoestima, produeix una sensació de benestar, eufòria i optimisme, redueix l’ansietat i l’estrès, prevé els estats depressius i augmenta la libido.
Són tants els beneficis que aporta a la salut física i mental que els metges consideren a l’exercici físic realitzat de forma habitual com una droga miraculosa. Els experts estimen que el sedentarisme està en l’origen d’entre el 9 i el 15% de les defuncions que es produeixen en els països desenvolupats.
No en va, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que contribueix al 17% de les malalties del cor i diabetis, el 12% de les caigudes de la gent gran, i el 10% dels casos de càncer de mama i còlon . A més, prevé l’osteoporosi, l’insomni o la depressió i indueix una clara millora en nombroses malalties, inclosos alguns tipus de càncer, com el colorectal o el de pròstata.
Exercici físic i cervell
S’ha pogut demostrar que, si es realitza de forma regular, l’exercici físic afavoreix la creació de noves xarxes neuronals i millora la funció cognitiva, fins al punt que en les persones grans pot frenar i fins i tot revertir el deteriorament cognitiu, ja que té efectes neuroprotectors enfront de malalties neurodegenerativas i neuromusculars. En nens i adolescents millora la capacitat intel·lectual i el rendiment escolar, en promoure el desenvolupament de l’hipocamp, del qual depèn la capacitat d’aprenentatge.
Tot això es deu al fet que, a més d’incrementar el flux de sang i oxigen al cervell, indueix un augment de certs neurotransmissors (serotonina, dopamina, glutamat, noradrenalina, etc.) que són fonamentals en el manteniment de la funció cognitiva. També augmenta la secreció d’endorfines que, a més de generar sensació de plaer i eufòria, modulen el dolor.
Rendiment laboral
No hi ha dubte que l’exercici físic és una font de salut i contribueix de manera determinant a augmentar la qualitat i l’esperança de vida. Fins a tal punt que cada vegada són més les empreses que promouen entre els seus treballadors programes d’activitat esportiva, ja que augmenta la motivació i l’actitud en el treball, així com el rendiment laboral, reduint l’absentisme i millorant l’ambient de treball.
També et pot interessar: Exercicis suaus, en beneficis i sense riscos