Doctor testing a patients glucose level after pricking his finge

L’exercici i la diabetis sí que són compatibles!

La pràctica habitual d’exercici físic ens ajuda a mantenir un millor estat de salut general i ens ajuda a la prevenció d’algunes malalties. Està demostrat per diversos estudis, que les persones més actives viuen més anys i mantenen una millor qualitat de vida, és per això, que en els últims anys s’intenta lluitar contra el sedentarisme.

Practicar exercici de forma regular millorarà el control de la diabetis?

En primer lloc l’exercici físic habitual s’associa a un millor estat de salut general però no sempre a una millora dels nivells de glucosa en sang. En aquelles persones amb diabetis tipus 2, que habitualment presenten sobrepès, l’exercici físic regular s’ha demostrat beneficiós en el control metabòlic, reduint els nivells d’hemoglobina glucosada. Aquest efecte de l’exercici, és similar al que poden arribar a aconseguir alguns dels fàrmacs utilitzats en el tractament de la diabetis. A més, a diferència dels fàrmacs, l’exercici no té efectes secundaris.

En la diabetis tipus 1 és on actualment existeix més controvèrsia. Segons sembla, els estudis realitzats no mostren amb claredat com és l’efecte de l’exercici sobre el control glucèmic. Queda molt clar que una major activitat física provoca una reducció de les necessitats d’insulina. És a dir, les persones més actives utilitzen menys dosi d’insulina que les sedentàries. Però això no significa que l’exercici millori els nivells de glucèmia en persones amb diabetis tipus 1. En aquest tipus de diabetis, el resultat de la glucèmia depèn de l’equilibri entre insulina, alimentació i exercici. Si l’esportista amb diabetis no sap regular encertadament aquests tres factors, és probable que no millori el seu control glucèmic.

En el pròxim article parlarem sobre la importància de la massa muscular