Sabies que durant l’activitat física es poden arribar a perdre fins a més de 3 litres per hora de líquid a través de la suor?, com afecta això al rendiment en un entrenament o en una competició? i a la salut?
Avui parlem de la importància de la hidratació en l’esport, un factor rellevant a tenir en compte, estretament relacionat amb una major dificultat de la pràctica esportiva, així com amb l’augment de la sensació de pesadesa i del cansament.
Hidratació en l’esport 360º : abans, durant i després.
Habitualment es beu només després de l’activitat física desenvolupada, que és quan es produeix la pèrdua més gran de líquid. No obstant això, segons el Consell Superior d’Esports, el més recomanable és començar a hidratar el cos entre 1 o 2 hores abans de començar l’activitat amb, almenys, mig litre d’aigua. Què s’aconsegueix? Un augment de la temperatura central corporal i disminuir la percepció d’esforç posterior.
Durant l’exercici l’idoni és beure entre 100-150 ml cada 15-20 minuts. Si ets dels que no els va bé beure mentre estàs practicant esport, prova de fer-ho a petits glops i estableix una pauta amb la qual et trobis bé.
I com no, just després de l’activitat física, és essencial reposar tot el líquid perdut, i és especialment important fer-ho durant l’hora posterior i bevent al voltant del mig litre de nou.
Important remarcar que l’ideal és consumir la beguda fresca al voltant dels 10-15°C ja que, si està més freda, l’organisme ha de fer un «sobreesforç» i regular primer la temperatura abans d’assimilar-la.
La set, una sensació que avisa «tard» de la deshidratació.
Els experts del Departament de Nutrició de la Facultat de Farmàcia de la Universitat Complutense adverteixen de la necessitat de perdre fins a 1’5 o 2 litres d’aigua perquè s’activi la sensació de set. Aquesta quantitat ja afecta a la temperatura corporal i al rendiment. És per això que en la majoria d’ocasions, durant els entrenaments o competicions, els esportistes poden «oblidar-se» de beure, no mantenint els nivells idonis d’hidratació. Per tot això, planificar les teves rutines d’hidratació en funció de les característiques de l’exercici físic i la seva durada serà convenient per evitar així la deshidratació de l’organisme, entrant també en joc el poder de la psicologia esportiva per controlar la set.
Begudes per a esportistes: aigua o begudes isotòniques?
És una de les grans qüestions amb tot el que es refereix a la hidratació, nutrició i esport. En línies generals, les segones són més necessàries quan es practica una activitat física d’alta intensitat, ja que en suar, no només es perd aigua, sinó també sals minerals (potassi, magnesi, soci, etc.) necessàries per al cos.
Per això, les begudes isotòniques ajuden a reposar aquests components i també aporten energia a través de la glucosa, retardant la fatiga, evitant possibles rampes i millorant el rendiment durant una activitat física perllongada. I tu, segueixes alguna rutina per hidratar el teu cos durant l’entrenament o competició?
També et pot interessar: És mal senyal si estem suant massa quan fem esport?