CONCEPTES GENERALS
Per entendre què són i com funcionen les cadenes musculars del nostre cos, hem de començar indicant que un múscul MAI treballa sol. Per petit que sigui, sempre formarà part d’un grup o cadena muscular. Un exemple d’això, serien per exemple els isquiotibials, que estan formats per tres músculs (bíceps femoral, semitendinós i semimembranós) i que al seu torn formen part d’una cadena muscular (concretament la cadena muscular posterior). És important entendre això, ja que un desequilibri, una descompensació, una mala postura viciada en el temps … poden originar problemes físics o fins i tot una lesió en un múscul diferent per l’efecte dòmino.
QUINA ÉS LA FUNCIÓ DE LES CADENES MUSCULARS?
Atès que, com acabem d’explicar cap múscul treballa «sol», hem de dir doncs, que les cadenes musculars són grups o famílies de músculs que té per finalitat exercir una funció o moviment determinats.
Per entendre millor la seva funció, el primer que hem de fer és diferenciar entre els músculs de l’estàtica i els músculs de la dinàmica:
- Els músculs de l’estàtica, són aquells que treballen per mantenir la postura o estructura corporal dreta (potser el més conegut dins d’aquest punt seria l’anomenat «core» o musculatura abdominal). Aquests, són músculs més fibrosos que aquells que formen part de la dinàmica, i «l’esforç o treball» que realitzen, encara que petit, és constant.
- Els músculs de la dinàmica, són aquells que, si bé la major part del temps estan en repòs, puntualment realitzen moviments de diversa força i / o amplitud. Un exemple d’aquest tipus de músculs serien els flexors o exteriors de la mà, que realitzen la seva funció quan volem agafar o sostenir alguna cosa però que generalment es troben relaxats.
QUANTES CADENES MUSCULARS TENIM?
Segons Mme. Godelieve Denys-Struyf, al nostre cos disposem de sis cadenes musculars dobles (dreta i esquerra) per la denominació prenem com a referència la seva localització en el tronc i la línia mitjana del cos (cadena porter-mitjana, cadena porter-anterior, cadena antero-posterior, cadena antero-mitjana, cadena porter-lateral i cadena anterolateral). No obstant això, segons Léopold Busquet (autor de la sèrie de llibres «Les cadenes musculars, Editorial Paidotribo), hi ha set cadenes musculars (cadena musculoesquelètica, cadena de flexió, cadena d’extensió, cadena creuada d’obertura, cadena creuada de tancament, cadena neuromuscular i cadena visceral).
PER QUÈ SÓN IMPORTANTS LES CADENES MUSCULARS A L’HORA DE PREVENIR LESIONS?
Per il·lustrar la importància de tenir cura de les nostres cadenes musculars amb bones postures, estiraments, etc. Observarem el següent exemple: A primera vista, quan inclinem nostre cap cap a un costat (per exemple quan estem després d’una paret i volem mirar dissimuladament), pot semblar que només es posen en moviment els músculs del coll, però això no és així. A l’inclinar el nostre cap, per exemple, cap a la dreta, s’estan produint variacions en ambdós costats del nostre cos:
- A la part dreta, es produeix un escurçament o relaxació dels músculs del coll com a efecte principal. Com a efectes secundaris, podríem citar, en menor mesura, una relació de la part dreta de la musculatura.
- No obstant això, a la banda esquerra de la nostra musculatura es desencadena una sèrie de «moviments» provocats, precisament, per les cadenes musculars: En primer lloc, s’estiren els músculs que conformen la musculatura del coll, és a dir, es tensen. Però aquest estirament de la musculatura del coll comporta una lleugera elevació de la musculatura de l’escàpula esquerra al mateix temps que de la musculatura del maluc, cama i zona plantar esquerres.
Aquestes postures viciades o descompensacions poden tenir diferents orígens: alteracions de l’esquema corporal propiciades pel nostre ritme de vida diari, el nostre treball, deformitats de la columna, problemes durant el creixement, lesions esportives, estrès, etc.
No obstant això, el nostre cos és «savi», i quan detecta que estem començant a agafar una postura viciada (la més típica ocorre en persones que passen nombroses hores treballant davant d’un ordinador i consisteix a «encorbar» la part alta de l’esquena i el coll) posa en marxa un mecanisme de «compensació» per, a través d’altres músculs, equilibrar aquesta postura que ell detecta com «anormal». I és a causa d’aquestes compensacions que es produeixen els problemes físics i les lesions.
COM RECUPERAR UNA CADENA MUSCULAR SI S’ESTÀ LESIONAT?
Si hem arribat al punt en què tenim dolor o molèsties constants i el nostre metge ens ha donat ja un diagnòstic, una de les principals formes d’evitar tornar a caure en aquest cercle viciós (postura viciada-compensació) és a través de la gimnàstica correctiva postura o Reeducació Postural Global (mètode creat per Philippe Bouchard fa més de 25 anys, i es va introduir a Espanya tan sols 5 anys després).
Font: https://atopedegym.com/las-cadenas-musculares/
Aquest article segueix a: Les cadenes musculars (II)