Aquest article ve de: Les cadenes musculars (I)
CLASSIFICACIÓ DE LES CADENES MUSCULARS
El concepte de «cadena muscular» va néixer el 1947 de la mà de la fisioterapeuta francesa Françoise Mezières, que va dedicar més de quaranta anys a estudiar el funcionament de l’anatomia per millorar els seus tractaments terapèutics. Ella va obrir un nou camí i, des de llavors, han estat molts els que han estudiat i aprofundit en el concepte de les cadenes musculars o meridians miofascials, entre d’altres Godelieve Denys-Struyf (mètode GDS) o Léopold Busquet (mètode Busquet).
Per això, el primer és assenyalar que existeixen diverses teories al respecte a més de la mezierista, i que totes aporten el seu propi enfocament: no hi ha una bona i una dolenta, sinó que totes sumen al coneixement de l’anatomia humana.
El mètode GDS assenyala l’existència de sis grans famílies de músculs, segons la seva ubicació i la direcció de les seves fibres:
- Músculs anteromedians (AM): àrea anterior i medial del cos.
- Músculs posteroanteriors (PA): prop de la columna vertebral, especialment a la zona posterior.
- Músculs anteroposteriors (AP): zona central, especialment en la part anterior.
- Músculs portromedians (PM): àrea posterior i central del cos.
- Músculs anterolaterals (AL): àrea anterior i lateral del cos.
- Músculs posterolaterals (PL): zona posterior i lateral del cos.
Per a aquest tipus de recuperació, se’ns derivarà a un especialista que analitzarà el nostre cas i ens explicarà els exercicis a realitzar i recomanacions a seguir amb posterioritat a la rehabilitació.
En la mateixa línia i d’acord amb Léopold Busquet a Les cadenes musculars, hi ha dues grans subdivisions: les cadenes dinàmiques i musculars i les cadenes estàtiques i conjuntives. Així doncs, la classificació segons aquest fisioterapeuta i osteòpata seria la següent:
A) Cadenes dinàmiques i musculars
- Extensió (músculs: transversospinal, supracostals, epiespinós, dorsal llarg, iliocostal i quadrat lumbar). Aquesta cadena es relaciona també amb la flexió física i la introversió psicològica. A ella pertany la cifosi de la columna.
- Flexió (músculs: intercostals mitjans, rectes anteriors de l’abdomen, perineu). Aquesta cadena està relacionada amb la lordosi i, a nivell psicològic, amb la comunicació i l’extroversió.
- Croada d’obertura (músculs: quadrat lumbar, intercostals externs, serrat dorsal, serrat cabal). En aquest cas el component psicològic és l’exteriorització.
- Croada de tancament (músculs: oblic menor, intercostals interns, oblic major, intercostals externs, psoes ilíac). A nivell psicològic està l’ego, una escassa comunicació i el passat.
B) Cadenes estàtiques i conjuntives
- Cadena musculoesquelètica
- Cadena neurovascular
- Cadena visceral
Font: La Guarida de la Grulla
Aquest article segueix a: Les cadenes musculars (III)