L’esport a l’aigua és apropiat per a totes les persones, sense importar la seva edat i condició física i està pensat tant per a persones amb sobrepès o amb problemes d’articulacions com per a esportistes d’èlit. L’exercici aquàtic pot adaptar-se a la capacitat física dels qui ho practiquen, per aquest motiu un dels sectors més afeccionats a aquesta pràctica són les persones més grans.

Com hem comentat a INCORPORAR EXERCICI FÍSIC A LES PERSONES GRANS, després de jubilar-se és bona època per afeccionar-se a aquesta pràctica i millorar la seva agilitat. A més, no solament permet millorar la salut sinó que, a més, poden conèixer a altres persones amb les mateixes afeccions.

Avantatges i beneficis de l’exercici aquàtic

Practicar gimnàstica a l’aigua té innombrables beneficis per a la salut. Aquests exercicis permeten que les persones majors amb problemes articulars i musculars puguin enfortir la musculatura o relaxar-se, aspectes que amb exercicis tradicionals no podrien dur a terme a causa del dolor o la impossibilitat d’execució causada per les dificultats motrius. D’aquesta forma els majors poden evitar una vida de sedentarisme amb activitats que resulten plaents, aporten confiança i afavoreixen la interrelació amb altres persones quan es duen a terme en grup.
D’altra banda, ajuda a guanyar equilibri i resistència, doncs no és el mateix la pràctica dels exercicis sobre una estructura estable que havent de “lluitar” contra l’aigua. Augmenta la capacitat aeròbica i t’atorga beneficis sobre la circulació sanguínia, benestar mental i un llarg etcètera.

Les activitats aquàtiques també repercuteixen de forma positiva en el marc cognitiu, ja que la repetició de les diferents sèries d’exercicis, el record d’accions concretes i la coordinació necessària per dur a terme algunes accions en concret resulten beneficioses per a la memòria de l l’ancià. A més afavoreixen la interrelació amb altres persones, un factor essencial per prevenir l’aparició de problemes com la depressió o l’aïllament, que, per desgràcia succeeixen durant la tercera edat.

També és important que la gent grans mantinguin la independència en la mesura del possible en aquestes activitats amb la finalitat d’obtenir els millors resultats possibles. Ja que si aquesta persona necessita d’una ajuda constant per dur a terme els exercicis, donarà lloc a una situació de dependència, la qual impedirà que pugui progressar i aconseguir els objectius de l’activitat.

Resultat d'imatges de aquagym
Exercicis aquàtics per tothom

1. Caminar per l’aigua: bàsic però eficient, es tracta de caminar contra la resistència de l’aigua de diferents maneres. A passos curts, llargs, intentant impulsar la cama el més endavant possible, caminar de puntetes estirant el màxim possible el cos, caminar amb els talons, caminar amb la part interior i exterior del peu, etc. Dóna-li a la imaginació!

2. Mobilitzacions: recolzat sobre la vora de la piscina, realitza moviments circulars amb turmells i genolls. Pots també subjectar-te la cama a l’altura del genoll i llançar-la cap a davant.

3. Elevacions laterals i frontals de cames: aquest el pots realitzar per parelles o de forma individual. Per parelles és més senzill, doncs facilita l’equilibri. Llança la cama cap a endavant o cap al lateral. Una vegada fet amb una, realitza el mateix amb l’altra.

4. Bicicleta imaginària: amb els avantbraços recolzats en la vora de la piscina, fes com si pedalajaries amb les cames en una bici imaginària. Per a això, has de situar-te mirant cap a l’interior de la piscina.

5. Puntada posterior: amb els avantbraços recolzats en la vora de la piscina però mirant cap a l’exterior de la piscina, copeja l’aigua cap a enrere.

En resum, l’exercici en el mitjà aquàtic posseeix uns importants beneficis que permeten millorar les nostres qualitats físiques com la resistència, la flexibilitat, la velocitat, l’equilibri, la coordinació o l’agilitat. A més, ens ajuda a relaxar-nos reduint el nivell d’estrès. Tot això sense pràcticament risc de patir una lesió.