No hem de pensar que els propòsits per un nou curs siguin exclusivament de la gent jove. Un dels millors moments per incorporar un nou hàbit i d’aquesta manera millorar la nostra salut és quan arribem a la tercera edat. En aquest moment de la vida disposem de més temps lliure, el qual podem utilitzar per millorar la nostra salut, que segurament hem vist com s’ha anat deteriorant al llarg del temps.

El benestar el podem adquirir mitjançant activitats i accions senzilles que puguem introduir fàcilment a la nostra rutina diària. Com pot ser, mantenir les relacions socials, estimular les capacitats mentals mitjançant jocs o lectura i fer exercici físics. En la relació amb això, a les persones grans els aporta beneficis sobre aspectes psicològics i físics i és el principal factor de protecció davant de malalties associades amb l’edat. Per aquest motiu, és important realitzar exercici tant aeròbic com anaeròbic. Les activitats anaeròbiques són breus i de gran intensitat per desenvolupar la força i la potencia. Practicar aquests exercicis enforteixen la massa muscular i prevenen l’osteoporosis, així com a millorar la seva autonomia. En canvi, les activitats aeròbiques són moderades i de major durada en el temps per aconseguir resistència. Caminar o nedar són exemples d’aquesta activitat.

Sempre considerant les condicions físiques de cadascun, les recomanacions pels majors de 65 anys són:

  • Activitats anaeròbiques o d’enfortiment o musculació, com per exemple el moviment de pes, 2 o 3 dies a la setmana, 1-3 sèries de 8-12 repeticions cadascuna incloent 8-10 grups musculars.
  • Activitats aeròbiques o de resistència durant almenys 75 minuts a la setmana. La millor forma és en blocs entre 10 a 30 minuts repartits durant la setmana.

Si es té mobilitat reduïda és fonamental realitzar exercici físic almenys 3 dies a la setmana per millorar l’equilibri i evitar caigudes.

L’exercici físic també juga un paper molt important en la salut neuropsicològica, millorant el patró del somni, la salut cognitiva i els estats depressius.

Mantenir-se actiu aporta efectes beneficiosos en l’àmbit cardiovascular, respiratori i anímic, i a més ajuda al fet que es puguin dur a terme activitats diàries com aixecar-se, pujar escales o anar a la compra.

Com podem incorporar aquestes noves activitats?

  • Consulta amb el teu metge de com augmentar la quantitat d’activitat física sense córrer perill.
  • Prendre suficient temps per escalfar, refredar i estirar, abans i després de la rutina d’exercicis.
  • Si sent dolor, pari.
  • Si es realitzen els exercicis a l’aire lliure, utilitzar roba lleugera a l’estiu i abrigar-te bé a l’hivern.
  • Posat protector solar, ulleres de sol o barret per protegir-te del sol.
  • Utilitzar sabates que et quedin bé i siguin adequades per aquesta activitat.

I recorda que per començar, selecciona una activitat que t’agradi. Comença amb fites petites i específiques. A poc a poc augmenta el temps i les vegades per setmana que es fa aquesta activitat i ja veuràs com obtindràs molt bons resultats.