Amb l’arribada de la tardor has notat un augment de pes, cames i mans inflades, enrampades, etc.? Aquests poden ser alguns dels símptomes que comporta la retenció de líquids. Amb la volta a la rutina laboral, les llargues hores d’oficina o l’augment del sedentarisme per l’arribada del fred, fan que augmenti aquesta molèstia.

Aquesta afecció es produeix quan la sang no recull els líquids acumulats en els teixits de la pell i aquests provoquen inflamació. Encara que els homes també la pateixen, les dones són més propenses a sofrir retenció de líquids, ja que fisiològicament sofreixen situacions com la menopausa, l’embaràs i la menstruació que provoquen canvis hormonals que són el seu causant principal. Altres factors com l’ús de certs medicaments, una dieta poc equilibrada, el sedentarisme o els trastorns hepàtics i cardíacs influeixen també directament sobre la tendència a acumular líquids en l’organisme.

Si estàs patint aquest símptomes, et fem les següents recomanacions:

  1. Fer esport: complementem la nostra rutina diària amb mitja hora d’exercici, això ajudarà a reactivar la circulació i evitarà que els líquids es vaguin dipositant als teixits. Per exemple: caminar, nedar, córre, fer bicicleta o simplement pujant les escales.
  2. Beure dos litres d’aigua diaris: beure una quantitat correcta d’aigua és molt important ja que, en cas contrari, l’organisme entra en ‘fase de reserva’ i tendeix a acumular aigua en els teixits. Una altra opció és fer un consum diari d’infusions, sucs, brous, cremes de verdures…
  3. Consumir diàriament fruites i verdures: aquests aliments són rics en aigua i minerals.
  4. Reduir el consum de sal: a l’hora de cuinar és millor afegir poca quantitat de sal als aliments. Una altra bona idea és reemplaçar-la per herbes aromàtiques o espècies.
  5. Evitar certs aliments: tant el aliments rics en sucres com les begudes gasoses, el cafè i les farines refinades empitjoren la simptomatologia de la retenció. En canvi, el te i les infusions són begudes diürètiques que contribueixen a drenar els líquids acumulats.
  6. Descansar: dormir les hores necessàries és fonamental per a la salut i, més especialment, si la retenció de líquids es produeix amb major freqüència en els membres inferiors.
  7. No estar durant molt temps assegut: si és inevitable que estiguis assegut, com per exemple en el teu lloc de treball, es recomana estirar les cames cada hora.