OBESITAT

QUÉ ÉS?

L’obesitat és un trastorn que consisteix a tenir una quantitat excessiva de greix corporal.

L’obesitat no és solament un problema estètic, augmenta el teu risc de malalties i problemes de salut, com malalties cardíaca, diabetis pressió arterial alta.

L’obesitat es diagnostica quan l’índex de massa corporal (IMC) és de 30 o més. El teu índex de massa corporal es calcula dividint el teu pes en quilograms (kg) per la teva alçada en metres (m) al quadrat.

 

TIPUS

Molta gent desconeix que existeixen dos tipus d’obesitat depenen on s’acumuli el greix.

  • Central : es caracteritza per ser una de les més complexes pel risc que representa per als òrgans viscerals. Rep el nom d’obesitat central a causa de la seva localització corporal. Es concentra en el tronc i influeix en l’aparició de malalties com la diabetis.
  • Perifèrica : comprèn l’acumulació de greix a la zona baixa, de la cintura cap avall. Es troba associada amb problemes articulessis per sobrepès.

PERSONES AMB MÉS RISC

  • Factors genètics: els teus gens podrien afectar la quantitat de greix corporal que emmagatzemes i on es distribueix aquest greix. La genètica també pot complir un rol respecte de l’eficiència amb que el cos converteix els aliments en energia i com crema calories durant l’exercici.
  • Inactivitat: si tens un estil de vida sedentari, és molt fàcil que tots els dies ingereixis més calories de les quals cremes quan fas exercici i realitzes activitats quotidianes normals.
  • Dieta poc saludable: una dieta amb moltes calories, amb molt menjar ràpid, begudes altament calòriques i amb porcions massa grans, però amb poques fruites i vegetals contribueix a l’augment de pes.
  • Problemes mèdics: l’obesitat pot tenir una causa mèdica. Els problemes mèdics, com l’artritis, també poden fer disminuir l’activitat física, la qual cosa pot provocar l’augment de pes.
  • Certs medicaments: alguns medicaments poden provocar augment de pes si no els compenses amb dieta o amb activitat física. Entre aquests medicaments, trobem a alguns antidepressius, medicaments per a la diabetis, esteroides, etc.
  • Problemes socials i econòmics: el no tenir llocs per fer exercici o el que t’hagin ensenyat formes saludables de cuinar o potser no tinguis diners per comprar aliments més saludables, poden ser factors vinculats amb aquest transtorn. A més, les persones del teu voltant també et poden influir en el teu pes, per exemple, és més probable que siguis obès si tens amics o familiars que ho són.
  • Edat: l’obesitat pot ocórrer a qualsevol edat, fins i tot, a la infància. No obstant això, a mesura que envelleixes, els canvis hormonals i un estil de vida menys actiu augmenten el risc de patir obesitat. Així mateix, la quantitat de múscul en el cos tendeix a disminuir amb l’edat. Aquesta menor massa muscular produeix una disminució en el metabolisme. Aquests canvis també redueixen les calories que necessites, per la qual cosa poden fer que resulti més difícil evitar l’excés de pes.
  • Embaràs: durant el mesos d’embaràs, les dones solen augmenten de pes i després del naixement del infant tenen dificultats per baixar aquest pes. Això pot provocar el inici de l’obesitat en aquestes dones.
  • Deixar de fumar: Amb freqüència, deixar de fumar està associat amb l’augment de pes. I, en alguns casos, deixar de fumar pot fer que les persones augmentin tant de pes que es tornen obeses. No obstant això, deixar de fumar segueix sent més beneficiós per a la salut que seguir fumant.
  • Falta de somni: No dormir prou pot provocar canvis hormonals que augmenten l’apetit.

Si et trobes en una o més d’aquestes situacions no et preocupis, pot començar a prevenir l’obesitat amb els següents consells.

ACCIONS PER PREVENIR L’OBESITAT

  • Fer exercici: uns del factors de prevenció de l’obesitat es evitar el sedentarisme, ja que l’immobilitzat muscular de l’òrgan i l’acumulació de calories o energia afavoreix el sobrepès. El cos necessita gastar els nutrients consumits amb els aliments i la millor forma de fer-ho és practicant l’exercici físic.
  • Alimentació saludable: consumeix aliments rics en nutrients i de baixes calories, com les fruites, els vegetals i els cereals integrals. Evita els greixos saturats i redueix el consum de dolços i alcohol. Menja tres menjars normals per dia i no picar entre hores. Fins i tot pots gaudir de petites quantitats d’aliments amb alt contingut calòric i gras per donar-te un gust de tant en tant. Solament assegura’t de triar aliments que promoguin un pes saludable i la bona salut la major part del temps.
  • Controlar el teu pes: les persones que es pesen almenys una vegada per setmana obtenen millors resultats en evitar l’excés de pes. Controlar el teu pes pot indicar-te si els teus esforços estan donant resultat i ajudar-te a detectar els petits augments de pes abans que es converteixin en un gran problema.
  • Tenir constància: segueix el teu pla de pes saludable tant com sigui possible durant la setmana, els caps de setmana, els dies festius i les vacances augmenta les teves probabilitats d’obtenir resultats a llarg termini.

Group of People Holding Hands Together