Les proteïnes són macromolècules compostes principalment per hidrogen, oxigen, nitrogen i carboni, encara que la gran majoria també contenen fòsfor i sofre, estant formades per la unió de diversos aminoàcids mitjançant enllaços peptídics.
Es converteixen en uns nutrients indispensables per al correcte funcionament del nostre organisme, ja que participen activament en una gran varietat de funcions, entre les quals podem destacar: actuen com a defensa natural del nostre cos, són essencials per al desenvolupament i el creixement, proporcionen aminoàcids fonamentals per a la síntesi tissular, i són imprescindibles per a la formació d’hormones, vitamines i enzims, hemoglobina i els sucs digestius.
Depenent del seu origen es classifiquen en proteïnes animals i en proteïnes vegetals. Aquestes últimes es converteixen en unes de les més sanes, en aportar un major valor biològic (que al seu torn depèn dels aminoàcids essencials que continguin). Per aquest motiu també se les considera com a proteïnes d’alt valor biològic.
Beneficis de les proteïnes vegetals
Les proteïnes vegetals que trobem sobretot en els llegums, cereals i fruits secs es converteixen en les més completes, a més de les més saludables que les d’origen animal, gràcies al fet que compten amb menys greix i per tant amb menys colesterol, sent molt riques en vitamines i minerals.
A més, destaca el seu alt contingut en fibra, la qual cosa com de ben segur sabràs, ajuda a prevenir el restrenyiment a ajudar-nos a gaudir d’un bon trànsit intestinal. Aquest contingut en fibres és fonamental per ajudar-nos igualment a fer una bona digestió, degut a que les proteïnes vegetals són molt més fàcils de digerir que les animals.
També contenen una gran varietat d’antioxidants, útils per lluitar contra els efectes nocius dels radicals lliures.
Aliments rics en proteïnes vegetals, on trobar-les?
Com hem vist, les proteïnes són nutrients fonamentals i indispensables per al correcte funcionament del nostre organisme. No en va, gairebé podríem dir que les proteïnes són els components més importants del nostre cos.
Les trobem en totes les cèl·lules del nostre cos i participen en la formació dels nostres òrgans, entre d’altres.
Però cal conèixer quantes proteïnes podem consumir al dia, ja que un excés de proteïnes pot ser molt perjudicial per a la nostra salut.
Atès que podem trobar-les en una gran varietat d’aliments, no hi ha dubte que dins de les diferents proteïnes existents (entre les proteïnes vegetals i les animals), les proteïnes vegetals es converteixen en unes de les més sanes i saludables, en aportar un major valor biològic (que al seu torn depèn dels aminoàcids essencials que continguin).
A continuació t’exposem els aliments on trobar proteïnes vegetals.
Els llegums es converteixen en un dels aliments més rics en proteïnes vegetals. Encara que això no vol dir que es converteixin en un substitut de la carn. Destaca especialment la soja, una de les fonts més importants, sobre la qual passarem a parlar a continuació.
-
Soja
No hi ha dubte que es tracta d’un dels aliments que destaca, precisament, per ser una de les fonts amb major aportació en proteïnes vegetals. Concretament, 100 grams de soja aporten al voltant de 37 grams de proteïnes. Qualitat o avantatge que s’uneix, a més, al seu baix contingut en greixos saturats.
Avui dia és possible trobar fàcilment productes de soja a herbolaris i botigues de dietètica, en diferents formes. Per exemple, podem optar pel tofu (considerat popularment com el formatge de soja), el tempeh o fins i tot en forma d’hamburgueses o salsitxes.
-
Seitan
El seitan és un altre aliment molt popular entre vegans i vegetarians, fonamentalment per la seva elevada aportació proteica. Per aquest motiu és habitualment conegut com a carn vegetal, ja que conté un percentatge força similar a les proteïnes que posseeix la carn.
Per exemple, 100 grams de seitan aporten al voltant de 20 grams de proteïnes. I, a diferència de la carn d’origen animal, no aporta pràcticament colesterol ni greixos saturats.
-
Quinoa
Has sentit parlar en alguna ocasió de la quinoa? És considerat com un pseudocereal, ja que la seva composició nutricional és bastant semblant a la que posseeix un cereal en si mateix, però no es tracta efectivament d’un cereal.
De fet, gràcies al seu increïble contingut nutritiu (elevat contingut en aminoàcids, vitamines, hidrats de carboni i minerals), hi ha qui el considera com un autèntic «superaliment».
De fet, respecte a la seva aportació en proteïnes vegetals, sabies que 100 grams de quinoa aporten 18 grams de proteïnes?.
-
Llegums
Encara que la seva aportació en proteïnes vegetals depèn de cada grup, la veritat és que no podríem oblidar-nos de els deliciosos llegums, que destaquen precisament per ser una font excel·lent de proteïnes vegetals.
És evident que, dins d’aquest grup, ens trobem a la soja (ja esmentada anteriorment), encara que també podem nomenar les mongetes o fesols, llenties i cigrons, entre d’altres. Concretament, 100 grams de mongetes o llenties poden aportar al voltant de 20 grams de proteïnes.
Font: Natursan
Potser també t’interessa: El que una poma diària pot fer per a tu