BENEFICIS DE LA HIDRATACIÓ EN L’ACTIVITAT FÍSICA

L’activitat física es reconeix avui dia per tots els experts com una eina bàsica de promoció de la salut. Efectivament, realitzar algun tipus d’exercici comporta una indubtable millora per a la nostra salut física i mental.

Per estar sans, cal fer una activitat física adequada a la nostra edat i a les condicions específiques de cada persona, alimentar-nos de forma equilibrada i estar ben hidratats.

La pràctica de l’exercici comporta un augment de la sudoració i per tant un increment de la necessitat d’aigua al nostre organisme. Arribats aquí, sembla evident que igual que fem les recomanacions dietètiques basades en la varietat, qualitat i equilibri dels aliments que ingerim, també caldrà vigilar la quantitat i qualitat del que bevem.

 

 

 

 

 

 

 

Per a un adult, la ingesta d’aigua recomanada en condicions normals és de prop de 2 litres diaris, però aquesta quantitat pot ser molt superior en cas de clima advers (molta calor) i amb la pràctica d’una activitat física intensa.

Hi ha diversos factors que influeixen directament en les quantitats a ingerir com el tipus i durada de l’activitat física, les característiques de l’ambient i les qualitats pròpies de cada individu.

Més d’un 60% del nostre organisme està compost per aigua. En realitzar qualsevol activitat física, es perd part d’aquesta a través de la suor, per això, és molt important beure aigua abans, durant i després de la pràctica d’esport.

L’activitat física és un dels factors més determinants en la pèrdua d’aigua, per exemple després de córrer una hora el nostre organisme pot perdre al voltant d’1,8 litres, o 0,5 litres després d’una hora de natació, 1,5 litres després d’un partit de futbol o bàsquet o 1,8 litres després d’una hora jugant a tenis.

No hem d’oblidar que les necessitats hídriques poden variar en cada individu d’acord amb diversos factors com: l’edat, el sexe, la intensitat i durada de les possibles activitats físiques que realitzem, les altes temperatures i la humitat ambiental, el tipus de roba i la taxa de suor individual de cada persona. Tots aquests factors condicionen la quantitat d’aigua que hauríem de beure diàriament, fins al punt d’arribar a incrementar entre dues i sis vegades les necessitats hídriques diàries del nostre organisme.

Quan no es reposa el líquid perdut durant el desenvolupament d’una activitat física o esport s’arriba a un estat de deshidratació que pot desembocar en efectes secundaris que repercuteixen, no només en la disminució del rendiment físic sinó tenir greus conseqüències per a la nostra salut, com el cop de calor.

Per tant, mantenir uns hàbits i pautes d’hidratació adequats, juguen un important paper en el desenvolupament de qualsevol activitat física o esportiva, ja que mitjançant ella és:

  • Facilita el transport de nutrients, vitamines i minerals per l’organisme.
  • Activa els enzims essencials per a subministrar l’energia que necessita el cos.
  • Afavoreix l’eliminació d’impureses i toxines de l’organisme.
  • Lubrica i proporciona suport estructural als teixits i articulacions.

A més, mantenir un equilibri hídric constant durant el desenvolupament de qualsevol activitat física o esportiva, té un paper de vital importància en la regulació de la temperatura corporal, ja que durant l’exercici físic al voltant del 75% de l’energia emprada es dissipa en forma de calor i, gràcies a l’evaporació de la suor a través de la pell, el cos és capaç de mantenir l’activitat muscular sense produir-se una elevació excessiva de la temperatura corporal.

Per tant mantenir una adequada hidratació abans, durant i després de la realització de l’activitat física és essencial per a la pràctica responsable i segura de qualsevol esport i aconseguir així un major acompliment físic.

Font: Instituto de Investigación Agua y Salud

Aquest article segueix a: La importància de la hidratació en l’activitat física (II)