Sessio1Pis-40_pp - copia

La resposta és: SI!, però.. per què?

La natació és una activitat física i com qualsevol altre activitat on es requereixi contracció muscular, mentre es mantinguin aquestes contraccions, la temperatura corporal anirà augmentant. Un cop, aquesta temperatura interna supera els nivells normals, el nostre cos produeix suor per eliminar aquest excés de calor produït per l’exercici físic.

La suor permet al nostre cos, regular la seva temperatura. Aquesta suor, és controlada a les regions preòptica i anterior de l’hipotàlem, on es troben les neurones termosensitives. La funció reguladora de la calor de l’hipotàlem és veu també afectada per la reacció de receptors localitzats a la pell.

Degut a la naturalesa de la natació com a esport, no podem veure els efectes físics de la suor, com les gotes, en un ambient aquàtic. Aquesta absència de referència visual, porta a molta gent nedadora creure que mentre està nedant no està suant. Tot i això hi ha factors que contribueixen en el volum de suor produït al nedar, com: la intensitat de l’entrenament, la temperatura de l’aigua, la temperatura ambiental, i el pes corporal del nedador.

Per contrarestar els efectes físics de la natació pren les següents recomanacions:

  1. Hidrata’t bé abans d’entrar a l’aigua
  2. Dutxa’t amb aigua fresca abans d’entrar a la piscina

Sobreescalfament corporal

El mecanisme de suor utilitzat pel nostre cos per eliminar l’escalfament intern, té un límit. Això, es pot observar quan el cos està completament mullat. Aquest efecte rep el nom de sudoració lliure. Si el cos queda en aquest estat durant molt de temps, pot sobreescalfar-se arribant a un perillós estat d’hipertermia.

La hipertermia és l’augment de la temperatura per sobre del valor normal, per un defecte dels sistemes de evaporació de la calor, és a dir, una situació en la que la persona experimenta un augment significatiu de la temperatura corporal per sobre dels límits normals.

Per evitar el sobreescalfament podeu seguir aquests consells:

  1. Si la temperatura ambiental i la de l’aigua són altes, realitza un escalfament dinàmic previ fora de l’aigua, i un cop a dins, comença de forma immediata l’entrenament.
  2. Evita ingerir begudes amb cafeïna o excés de sucres.
  3. Procura mantenir un nivell de pulsacions cardíaques estable, un fort increment podria ser un símptoma de hiperpetermia.

També et pot interessar: La importància de la hidratació en la activitat física (I)