Una trombosi és l’obstrucció d’un vas sanguini provocat per un coàgul de sang (trombe). Normalment, afecta el sistema venós profund (venes profundes) de les extremitats inferiors.

En una trombosi, els símptomes típics són dolor i inflamació del panxell o de la cuixa, depenent del lloc on estigui el coàgul.

El més freqüent són les trombosis venoses, és a dir, aquelles que el trombe es troba en les venes, que són els vasos sanguinis que es dirigeixen al cor. Principalment afecten les venes de la part inferior del cos, bé localitzant-se en el sistema venós profund (trombosi venosa profunda o TVP) o en el sistema venós superficial (tromboflebitis). Ara bé, la formació de coàguls pot ocórrer al cor; amb la contracció d’aquest, poden llançar-los pel sistema arterial, allotjant finalment per exemple, en un braç, cama, etc. Les trombosis localitzades en les artèries són menys freqüents.

 

 

 

 

 

Si hi ha sospita de trombosi, el metge haurà de confirmar el diagnòstic mitjançant un mètode d’imatge. L’èxit del tractament depèn, en gran mesura, de la ràpida instauració d’aquest, per això, aquests exàmens s’han de fer tan aviat com es pugui.

Per al diagnòstic d’una trombosi, la primera prova d’imatge utilitzada és l’ecografia, ja que és una prova poc agressiva. Per a casos més complexos o en els quals hi ha dubtes es realitza una prova amb contrast radiològic injectat a les venes de l’extremitat afecta (flebografia). Per eliminar el coàgul, el pacient rep fàrmacs anticoagulants (heparina). A més, un embenat compressiu al llarg de tota l’extremitat (cama o braç).

Com s’ha comentat anteriorment, una trombosi en la qual un coàgul (trombe) obstrueix un vas té, en general, alguna de les següents causes:

  • Lesió a la paret vascular
  • Flux sanguini alentit
  • Major tendència a la coagulació de la sang a causa d’una alteració en la composició d’aquesta.

Aquests tres mecanismes es denominen tríada de Virchow, anomenats així pel metge Rudolf Virchow que els va descriure en l’any 1856.

En una trombosi venosa, les causes solen ser generalment un flux sanguini alentit i una major tendència a la coagulació. La trombosi de les artèries, es dóna sobretot per una lesió endotelial (de la paret vascular). Tal lesió sol ser conseqüència d’una arterioesclerosi, en què teixit conjuntiu, greix de la sang i calci es dipositen a les parets vasculars. Aquests dipòsits es denominen «placa». Quan les plaques es trenquen, es forma un coàgul de sang per reaccions coagulants que provoca l’obstrucció del vas.

Hi ha diversos factors de risc que poden afavorir la formació d’un coàgul:

  1. Trombosi prèvia o embòlia pulmonar en la història del pacient
  2. Immobilització al llit
  3. Trastorns de la coagulació genètics
  4. Postoperatori de cirurgia o part, ja que en aquest període hi ha una major tendència a la coagulació
  5. Malalties infeccioses
  6. Lesions que obliguen a la immobilització o repòs prolongat.
  7. Malalties hematològiques en què la sang es torna menys fluida (major viscositat de la sang), per exemple Policitèmia Vera (augment excessiu de glòbuls vermells)
  8. Determinats medicaments, per exemple preparats hormonals amb estrògens anticonceptius ( «píndola anticonceptiva»), tractament de la menopausa i en tractaments oncològics (oncoterapia)
  9. Edat superior als 60 anys
  10. Quadres de deshidratació
  11. Insuficiència venosa, varius prominents
  12. Embaràs
  13. Shock circulatori
  14. Insuficiència cardíaca
  15. Sobrepés
  16. Falta d’exercici, sedentarisme
  17. Estrenyiments de les parets arterials per arteriosclerosi i factors que l’afavoreixen, com fumar, hipertensió arterial o diabetis mellitus
  18. Inflamacions vasculars

Font: Onmeda

Aquest artícle segueix a: Trombosi (símptomes i tractament)