Aquest artícle ve de: Trombosis (definició i causes)

Els símptomes inicials d’una trombosi són molt variats, sense poder parlar d’un quadre clínic típic.

Els símptomes indicadors d’una trombosi venosa a les cames són els següents:

  • Dolors espontanis o després de la realització d’exercici, que milloren en elevar les cames
  • Quan el pacient està assegut, sent sensació de tensió i rampes que s’assemblen a les agulletes
  • Dolor opressiu en la part interna del peu (signe de Payr) i al llarg de la vena afectada per trombosi
  • Dolor al panxell en flexionar el peu (l’anomenat signe d’Homans)
  • Dolor al panxell sota pressió (l’anomenat signe de Meyer)
  • Inflamació creixent amb augment del volum de la cama
  • Sensació de calor, enrogiment de la cama
  • Les venes superficials es marquen intensament
  • La trombosi al braç sol ser molt dolorosa. El braç està inflat i les venes es dibuixen intensament en la superfície.

 

 

 

 

 

 

 

 

En una trombosi l’objectiu principal del tractament consisteix a dissoldre el coàgul (trombe) i restablir el flux sanguini perquè el pacient no pateixi complicacions. El tractament depén, sobretot, del temps que porti el coàgul, tenint major efecte en els primers deu dies després de la formació del trombe. Per aquesta raó, és important actuar amb rapidesa.

El flux sanguini es pot restablir dissolent el coàgul amb ajuda de medicaments anticoagulants com l’heparina, que per aquesta raó, sol utilitzar immediatament després del diagnòstic. L’heparina impedeix la coagulació de la sang i per això, contribueix a dissoldre el coàgul. Altres mesures importants consisteixen a elevar les cames, portar un embenat compressiu o mitges de compressió que abasteixin tota la cama o braç.

D’altra banda, en cas de trombosi arterial s’apliquen mètodes quirúrgics. El seu objectiu és eliminar l’obstrucció extraient el coàgul. Si no és possible, de vegades és necessari fer un «pont» el segment vascular obstruït amb un bypass.

Per a l’eliminació quirúrgica del coàgul (trombectomia) es disposa de dues tècniques diferents:

  • Trombectomia oberta: El cirurgià obre l’artèria en la qual es troba el coàgul i l’extreu. Aquest mètode només és possible quan està afectat un segment vascular curt.
  • Catèter amb baló: Aquí el cirurgià efectua una petita incisió en l’artèria per la qual introdueix un catèter amb una pilota inflable a la punta (catèter de Fogarty). A continuació, desplaça aquest catèter travessant la zona on hi ha el coàgul. Posteriorment infla el baló i la retira amb cura. D’aquesta manera el metge pot desplaçar el coàgul fins a la zona oberta on ho pot extreure.

D’altra banda, el tractament de la trombosi intenta evitar el posterior creixement del coàgul evitant així seqüeles o complicacions. El pacient rep Heparina durant una setmana més o menys. Transcorreguda una setmana, el pacient pot continuar amb les injeccions d’Heparina a dosis més baixes o per contra prendre fàrmacs anticoagulants que dilueixen la sang com l’Acenocumarol.

Per evitar una nova trombosi, aquest tractament hauria de continuar almenys sis mesos. A més, cal portar mitges de compressió. Per poder avaluar l’evolució de la malaltia és necessari controlar regularment el volum del braç o cama afectats per detectar qualsevol inflor.

Font: Onmeda

Aquest artícle segueix a: Trombosis (activitats de prevenció)