Aquest article ve de: Les millors combinacions d’aliments perquè el teu menjar sigui més nutritiu i saludable (I)

7.ARRÒS INTEGRAL AMB ALL I CEBA

Un plat senzill que aconsegueix que els components sofrats de l’all i la ceba millorin l’absorció dels minerals ferro i el zinc dels cereals com l’arròs, ja que el ferro vegetal no s’absorbeix tan bé com el ferro animal.

*Un plus: Afegeix l’all i la ceba en cru als plats d’arròs integral per no perdre l’acció del sofre en escalfar aquestes hortalisses.

8.SALMÓ I CÚRCUMA

En diversos estudis s’ha demostrat que la curcumina de l’arrel de cúrcuma o del curri té efecte anti-tumoral en cèl·lules in vitro, i al combinar-se amb els àcids grassos omega-3 del peix es millora l’absorció d’aquest antioxidant de la cúrcuma i arriba a reduir el creixement d’algunes línies de cèl·lules tumorals de càncer de mama.

*Un plus: Opta per salmó salvatge i no de piscifactoria per el seu major contingut en greixos omega-3 i menys greixos d’un altre tipus i millor sabor, i com sempre, aconsegueix cúrcuma o curri d’origen orgànic per tenir bona qualitat i evitar restes de pesticides amb efectes cancerígens.

9.BRÒQUIL I RAVE

El bròquil és una verdura plena de propietats saludables, però en ser cuinada perd la major part del seu poder perquè la calor destrueix l’enzim mirosinasa que ajuda a convertir el sulforafano del bròquil a la forma activa antioxidant i anti-tumoral. Si prens bròquil cuit, pots afegir una altra verdura crua rica en enzim mirosinasa com el rave cru o la mostassa per potenciar el seu efecte i afavorir l’acció del compost ensofrat.

*Un plus: Si no escalfes les cols i verdures riques en compostos ensofrats antioxidants, no perds les propietats, així que fes-te ‘crudités’ de verdures i hortalisses crues per combinar amb salsa de iogurt i mostassa.

10.CANYELLA EN POSTRES DOLCES

La canyella és una escorça amb sabor especial, que ajuda a endolcir aliments i a reduir la quantitat de sucre que afegim a les receptes de bescuits, pastissos o postres com macedònies o barreges de fruites i iogurts. A més, la canyella té un efecte hipoglucemiant, ajudant a mantenir els nivells de glucosa en sang constants.

*Un plus: Afegeix canyella en pols o bull la canyella en branca en els plats de dolços, galetes, pa de pessic, iogurts, llet, etc., així podràs reduir la quantitat de sucre blanc de les receptes sense perdre sabor i notaràs que no tens tanta ansietat per menjar més dolç després de tastar un.

11.LLEGUMS AMB LLORER I ALGUES

L’alga kombu redueix el temps de cocció dels llegums i millora la seva digestió, també complementa als llegums en ser rica en minerals (calci, iode i ferro), vitamines B1, B2 i B3, àcid algénic i fibra saciant. Les fulles de llorer són digestives i diürètiques.

*Un plus: Posa en remull els llegums (cigrons, llenties, soja, mongetes, pèsols, etc.) amb un tros d’alga kombu la nit abans de cuinar-perquè s’estovin abans i afegeix 2-3 fulles de llorer a l’olla al moment de cuinar-les.

12.CARNS VERMELLES AMB PINYA O PAPAIA

La pinya i la papaia contenen enzims proteolítics (bromelina i papaïna), que provoquen la ruptura dels enllaços que uneixen els aminoàcids de les proteïnes. Es combinen per ajudar a digerir els aliments rics en proteïnes com la carn animal (xai, vedella, porc, etc.), alleugerint les digestions i millorant l’aportació d’aminoàcids essencials si et resulta pesada la proteïna animal.

*Et recomanem: Afegeix rodanxes fresques de papaia o pinya als teus plats de carn, bé en cuinar-los al forn o en guisats o millor encara al plat per no perdre el contingut de vitamina C antioxidant i antiinflamatòria d’aquestes fruites.

13.COLS AMB ALGUES I PEIX

La família de les cols (cols, Brussel·les, bròquil, kale, llombarda, etc.) és molt saludable per les seves propietats nutricionals i medicinals, però pot ser un problema per a les persones amb hipotiroïdisme perquè tenen efecte bociogen, i poden suprimir la funció de les hormones tiroïdals. Combinar les cols amb aliments rics en iode, mineral fonamental per al bon funcionament de la glàndula de les tiroides, t’ajudarà a prevenir l’efecte negatiu de les cols sense perdre els seus beneficis.

*Un plus: Combina un primer plat de cols amb un segon plat de peix o marisc. O afegeix algues per assaonar les amanides de cols crues.

14.VITAMINA D, FÒSFOR I CALCI: LACTIS

Aquí no et cal combinar res, la llet és un aliment savi que combina les tres substàncies més importants per a la formació i manteniment dels ossos. Som mamífers i prenem llet materna com a primer aliment per créixer i desenvolupar-nos ràpidament. Una tassa de llet conté el 30% de les necessitats diàries de calci, el 25% de les de vitamina D i el 20% de fòsfor. Si no vols prendre llet o lactis, opta per prendre aliments rics en calci com soja, algues, sèsam, amb aliments rics en vitamina D com ara oli de fetge de bacallà o de peix, salmó, sardines, ous i aliments rics en fòsfor com ou i marisc.

*Un plus: Prendre 5-10 minuts de sol cada dia també ajuda a l’absorció del calci perquè els raigs UV estimulen la producció de vitamina D natural a la pell.

15.OLI DE GERMEN DE BLAT, POMELO I PASTANAGUES

Aquesta combinació es coneix com la barreja antioxidant i es pot prendre o aplicar sobre la pell de la cara com una mascareta perquè aporta els àcids grassos poliinsaturats i la vitamina E de l’oli de germen de blat, la vitamina C i àcids cítrics de la taronja i els betacarotens de la pastanaga.

Un trio que t’ajuda a retardar l’envelliment per dins i per fora: Comença el dia amb un suc d’aquest combinat en dejú, amb la polpa inclosa, i deixa una miqueta d’aquesta polpa per aplicar-la a la cara mentre esmorzes i aprofites el 2×1.

Font: Sportlife.es

També et pot interessar: 6 aliments que et posaran d’allò més maco/a per aquest estiu